top of page

To Cloud or not to Cloud

De term Cloud, de verkorte versie van Cloud Computing, bestaat al sinds eind jaren 90 en is niet meer weg te denken sinds grote technologie bedrijven als Microsoft, Google en Amazon hier groot op ingezet hebben. Toch verbaas ik mij erover hoe weinig bedrijven echt goed begrijpen wat Cloud nu precies is en wat er nodig is om cloud goed in te zetten.


Laten we beginnen met te zeggen dat Cloud in de praktijk vooral een marketing term is. Het wordt te pas en te onpas gebruikt. Ik heb geen onderzoek gedaan, maar ik durf de stelling wel aan dat meer dan driekwart van de online toepassingen die zichzelf een Cloud toepassing noemen, dit volgens de algemeen geaccepteerde definitie niet zijn.


Wat is Cloud dan wel?

Cloud is een moderne vorm van hosting (het via een computernetwerk beschikbaar stellen van computerkracht, data, of software). Hosting is zo oud als dat er computernetwerken bestaan.

We zeggen in de IT vaak gekscherend: Cloud is just someone else’s computer. Zo eenvoudig is het natuurlijk niet. Hosters hadden allerlei uitdagingen en Cloud Computing is een evolutie van bestaande hosting modellen om te helpen bij die uitdagingen. In de kern voldoet een Cloud dienst aan het volgende (NIST definitie van Cloud):


On-demand self-service

De gebruiker van de dienst kan de dienst aan en uitzetten en gebruiken wanneer diegene dat wilt, zonder dat er iemand van de leverancier aan te pas komt.

Breed toegankelijk

Je kunt de dienst via een computernetwerk en standaard apparaten zoals computer of smartphone benaderen. In de meest zuivere vorm hoeft de consument geen speciale hardware aan te schaffen of software te installeren. Een mobiele app of een browser en een internet verbinding zou voldoende moeten zijn.

Gedeelde resources

De leverancier biedt zijn dienst aan meerdere klanten aan. De leverancier heeft niet een server per klant draaien en de gebruiker heeft geen invloed over waar zijn data precies staat of waar vandaan de dienst wordt aangeboden. En met locatie bedoel ik dan de precieze server. Vaak is het wel mogelijk een land of regio te kiezen.

Schaalbaarheid

De dienst kan naar wens opgeschaald of afgeschaald worden. Wil je ‘s avonds jouw applicatie op 1 server laten draaien en tijdens jouw seizoensacties op 10, dan moet de dienst daarin kunnen voorzien. Vanuit de gebruiker gezien, zou schaalbaarheid oneindig moeten zijn.

Transparantie

De dienst gebruikt mechanismen om ervoor te zorgen dat het voor zowel de leverancier en gebruiker te allen tijden duidelijk is hoe de dienst ervoor staat en hoeveel gebruik er precies is geweest.


Feiten en Fabels

Nu we ongeveer hetzelfde beeld hebben van wat Cloud nu precies inhoud, wil ik het hebben over een aantal feiten en fabels met betrekking tot Cloud.


Cloud is goedkoper

Dit is met stip op 1 de meest gehoorde belofte van Cloud. Zonder context is dit een regelrechte fabel. Ik zie meer dan genoeg gevallen waar de cloud oplossing onder de streep veel duurder uitvalt dan de oplossing die het verving. Je betaalt bij cloud oplossingen voor het gehele pakket, maar wat als je maar een fractie daarvan nodig hebt? Daarnaast veranderen veel cloud oplossingen continu. Je moet als organisatie mee blijven bewegen met die veranderingen; dit kost tijd en geld. Diensten via een cloud oplossing afnemen kan een goedkoper alternatief zijn dan zelf een omgeving optuigen, maar is dat dus lang niet altijd.


Cloud is veiliger

Nog een geliefd argument van menig cloud-verkoper. Veiliger dan wat? Veiliger dan dat bestaande systeem in een besloten netwerk waar men alleen met 4 ogen-principe en bepaalde vaste werkstations bij kon? Waarschijnlijk niet! Ook hier is context belangrijk. Ja, de grote bedrijven als Microsoft, Google, en Amazon hebben hun zaken goed op orde qua technische beveiliging van hun cloud diensten, en zeker beter dan menig andere niet-cloud-leverancier zou kunnen bewerkstelligen wanneer je omgeving per omgeving bekijkt. Maar beveiliging moet je holistisch bekijken, en iets op een cloud omgeving plaatsen maakt het niet ineens veiliger. Ik ben van mening dat een groot gedeelte van organisaties er qua beveiliging op achteruit zijn gegaan met hun gang naar de cloud. Niet omdat cloud onveilig is, maar omdat cloud een andere aanpak vereist dan wat organisaties gewend waren. Wat was cloud ook al weer? Breed toegankelijk en on-demand? Bedenk even wat voor extra risico’s dat met zich mee brengt. En al die security features? Dan moet je wel eerst weten hoe je ze moet inzetten en gebruiken.


Cloud bespaart mij IT personeel

Jarenlang help ik klanten cloud diensten in te zetten en te beheren, en ik kan je vertellen dat IT teams het nu vaak drukker hebben dan voorheen. Er wordt vaak gesteld: Het beheer van hardware en besturingssystemen is niet meer nodig en daardoor heb je minder mensen nodig. Ook het uitrollen en configureren van servers is verleden tijd wordt er geroepen. Dit is in veel gevallen waar, maar bedrijven die hun infrastructuur al volledig gevirtualiseerd hadden en hun zaakjes goed op orde hadden, hadden al niet zoveel tijd nodig om servers en besturingssystemen te beheren. Wat ze er nu bovenop krijgen is een continu veranderend speelveld waar te pas en te onpas nieuwe features uitgerold worden binnen hun clouddiensten (of ineens verdwijnen), waar ze vroeger slechts op enkele vaste momenten te maken hadden met wijzigingen. Het kost gigantisch veel tijd om bij te blijven en ervoor te zorgen dat je als organisatie profiteert van die wijzigingen en er juist niet op achteruit gaat. Je bespaart dus niet op IT personeel, je zet personeel anders in, en in veel gevallen zul je zelfs extra mensen nodig hebben om van voordelen te kunnen profiteren.


Cloud is noodzakelijk om snel te kunnen innoveren en transformeren

Dit is waar ik volmonding JA DAT KLOPT kan zeggen en waar wat mij betreft cloud diensten zich onderscheiden van zelf hosten of traditioneel hosten. Nagenoeg elke moderne innovatie heeft technologie als onderdeel, of technologie nodig om het te verwezenlijken. Moderne cloud platforms maken het mogelijk snel te schakelen om zo nieuwe oplossingen te verwezenlijken in dagen tot weken in plaats van maanden tot jaren. Daarnaast zijn er opkomende technologieën zoals in de hoek van data science en AI die nagenoeg onbereikbaar zijn wanneer je dit zelf wilt optuigen. Cloud is dus een tool in de toolbox van jouw teams, en kan met het op een juiste manier inrichten van jouw organisatie ingezet worden als een belangrijke business enabler. Het eventueel besparen van kosten, personeel, of verbeteren van de beveiliging is op z’n best een bijkomend voordeel, als dat al haalbaar is.


Conclusie

Cloud Computing is niet meer weg te denken. Zonder Cloud computing had het overgrote gedeelte van de innovaties van de afgelopen 20 jaar niet bestaan. Het is de hoeksteen van de digitale revolutie waar we momenteel in zitten en die ontwikkeling gaat met de komst van bijvoorbeeld big data en AI, Internet of Things, en straks Quantum Computing – allen afhankelijk van de enorme rekenkracht uit cloud diensten - alleen nog maar sneller.


Laten we alleen niet vergeten dat Cloud Computing niet zaligmakend is en dat je niet om de verkeerde redenen de overstap naar cloud diensten maakt. Cloud is een middel om jouw doel te bereiken en geen doel op zich. Kies voor cloud omdat dat past binnen een bredere context, en zorg dat je als organisatie klaar bent om clouddiensten in te zetten en ermee te werken. Kijk verder dan je neus lang is en laat je goed adviseren. Stel kritische vragen wanneer er gesproken wordt over het verlagen van kosten, het inkrimpen van personeel, en het verhogen van de beveiliging.




Heb je vragen over cloud in het algemeen of de Microsoft Cloud of heb je hulp nodig bij het inzetten van cloud diensten binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op via onze website: https://qoders.nl of via info@qoders.nl of +31 (0)79 799 6533.

24 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Microsoft Viva

Onlangs schreef ik het volgende artikel over Microsoft Viva op LinkedIn. Microsoft Viva brengt een aantal bestaande functionaliteiten van...

Comentarios


bottom of page