top of page

PDF documenten maken in Power Automate of Logic Apps

Het maken van PDF documenten is een veel gevraagde functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan het maken van pakbonnen, facturen en brieven.


Binnen het Power Platform en Azure Logic Apps zijn daar een aantal mogelijkheden voor.


Zo kun je OneDrive of OneDrive for Business gebruiken om een bestand te converteren: Convert a file to PDF using OneDrive for Business | Microsoft Power Automate

Deze is redelijk beperkt omdat je hier niet de mogelijkheid hebt om bijvoorbeeld kopteksten en voetteksten te maken en automatisch paginanummers e.d. te genereren.


Ook zijn er producten zoals Plumsail Actions of Adobe. Deze zijn geweldig voor oplossingen op schaal, maar ook prijzig.


Bij Qoders gebruiken wij intern Azure Logic Apps en Azure Functions om PDF documenten te genereren. In ons geval gaat het hooguit om enkele tientallen documenten per dag. Daarnaast gebruiken wij Azure Functions op App Service Plans al voor tal van andere oplossingen, dus een functie meer of minder kost ons niks.


Voor het PDF deel, maken wij gebruik van https://wkhtmltopdf.org/ . Deze open source oplossing is heel veelzijdig. Je kunt er de meest complexe PDF documenten mee maken door HTML pagina's of bestanden om te zetten.


Wij hebben een eigen CRM systeem voor MKB bedrijven ontwikkeld op het Power Platform (en Dataverse), en voeren vanuit daar klanten op in het Microsoft Partner Portal zodat zij licenties bij ons kunnen afnemen. Vanuit die systemen genereren we maandelijks automatisch facturen met Logic Apps. We halen de Microsoft licenties en het gebruik van Azure uit ons Partner Portal en de bijhorende klantinformatie uit het CRM systeem. Na een HTML template automatisch te vullen met die gegevens

sturen we deze HTML vervolgens naar de PDF conversie functie in Azure Functions. De functie antwoordt met een in base64 gecodeerd PDF bestand, wat simpel om te zetten is een echt bestand door de base64ToBinary functie in Logic Apps te gebruiken. Deze slaan we vervolgens op in SharePoint, waarna andere processen lopen ter goedkeuring, aankondigingen via email en (online) betalingen.


Wil je zelf ook aan de slag met Azure functions en het genereren van PDFs, gebruik dan onze voorbeeldcode: the-qoders-community/azfunc-convertHtml2Pdf (github.com)


Heb je hulp nodig met het verder integreren van systemen en het automatiseren van processen, neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.


Succes!214 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

To Cloud or not to Cloud

De term Cloud, de verkorte versie van Cloud Computing, bestaat al sinds eind jaren 90 en is niet meer weg te denken sinds grote technologie bedrijven als Microsoft, Google en Amazon hier groot op inge

Microsoft Viva

Onlangs schreef ik het volgende artikel over Microsoft Viva op LinkedIn. Microsoft Viva brengt een aantal bestaande functionaliteiten van Microsoft 365 samen binnen Microsoft Teams. Wat mij betreft is

Commentaires


bottom of page