top of page

Presenteer data in Power BI met behulp van PowerApps

Power BI heeft een groot aantal standaard 'visuals' die je kunt gebruiken om data weer te geven. Maar soms is het nodig om data op een bijzondere manier presenteren en dan voldoet een standaardweergave niet.


Data weergeven met behulp van afbeeldigen en elementen die herkenbaar zijn voor een specifieke eindgebruiker of business kan een zeer krachtig middel zijn om je report meer inzichtelijk te maken. Om dit te bereiken kun je gebruik maken van aangepaste of 'custom visuals'.


Voor het volledig zelf maken van een aangepaste Power BI visual is behoorlijk specifieke kennis nodig. Zo moet je bijvoorbeeld TypeScript kunnen programmeren en is het handig om kennis te hebben van een JavaScript library als d3.js.


Een alternatief is om gebruik te maken van kant-en-klare visuals aangeboden door derde partijen. Deze visuals vind je in de Microsoft 'App source' Marketplace. Veel van deze visuals worden gratis aangeboden. Je kunt ze gemakkelijk toevoegen aan je Power BI report.


Een van de 'custom visuals' die wordt aangeboden in de Microsoft 'App source' marketplace is de PowerApps visual voor Power BI. In de omschrijving benadrukt Microsoft vooral het feit dat je met dit component formulieren kunt ontsluiten op Power BI reports. Maar de PowerApps custom visual is te vergelijken met een Zwitsers zakmes. Het geeft je ook de mogelijkheid om zonder, of heel weinig code, je eigen aangepaste visuals voor Power BI te maken.


Zoals aangegeven in deze beschrijving kies je, na het toevoegen van de PowerApps custom visual aan je report, de kolommen van je datamodel die je door wilt geven naar de PowerApp. Deze data is vervolgens beschikbaar in je app onder de databron-naam 'PowerBIIntegration'. Binnen je PowerApp kun je je data daarna koppelen aan PowerApps elementen.


Dat kunnen standaard elementen zijn zoals een 'gallery' of standaard 'smart art' onderdelen. Maar een andere mogelijkheid is om de data te koppelen aan zelfgemaakte svg vector tekeningen. In deze korte blog lees je hoe je gemakkelijk je eigen svg vector tekening kunt toevoegen aan PowerApps.


Een leuke bijkomstigheid is dat het gebruik van PowerApps het mogelijk maakt om bewegende visuals in Power BI te maken. Een voorbeeld daarvan is onderstaande windmolen.

Een PowerApps custom visual voor Power BI. De mast geeft aan op hoeveel kracht de windmolen draait.
Een PowerApps custom visual voor Power BI. De mast geeft aan op hoeveel kracht de windmolen draait.

Deze windmolen is een PowerApps component met één custom property 'Speed'. De waarde van deze property ligt tussen de 0 en de 100. Bij 0 staat de molen stil, bij 100 draait de molen op zijn snelst. De waarde van de property wordt via de 'PowerBIIntegration' bron vanuit Power BI doorgegeven naar PowerApps. Als de datasource in Power BI refreshed en de waarde wijzigt gaat de molen harder of zachter draaien. Je kunt het windmolen component hier downloaden.

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page