top of page

'Reusable Components' helpt no-code ontwikkelaars verder

Bijgewerkt op: 17 mrt. 2019

Op 31 Januari kondigde Microsoft ‘Reusable Components’ aan, een nieuwe functionaliteit in het PowerApps platform. ‘Reusable Components’ (synoniem voor ‘Canvas Components’) zijn herbruikbare bouwblokken, een soort van templates, die zijn samengesteld uit verschillende standaard PowerApps onderdelen. PowerApp bouwers kunnen deze componenten zelf maken en delen met andere app bouwers door ze te exporteren.


De nieuwe component functionaliteit maakt het mogelijk om zelf je eigen PowerApps onderdelen te bouwen. Een voorbeeld daarvan is een scherm met tab-bladen dat standaard niet beschikbaar is binnen het plaform. Met ‘Reusable Components’ kun je zo’n control niet alleen bouwen maar ook hergebruiken op verschillende pagina’s van je app en exporteren zodat andere app-bouwers er ook gebruik van kunnen maken.


Naast het combineren van standaard elementen kun je ook script toevoegen aan je component. Je ‘Reusable Component’ kan dus intelligente logica bevatten. Tevens is het mogelijk om je component uit te breiden met zelf gedefinieerde extra properties. Het hierboven genoemde tab-blad control zou bijvoorbeeld de extra property ‘Tabblad Titel’ kunnen hebben.


Aanpassingen aan een ‘Reusable Component’ worden automatisch doorgevoerd naar alle instanties van het component in je applicatie. Een instantie van een component blijft ‘verbonden’ met het template. Omdat je bij elke instantie van een ‘Canvas Component’ eigenlijk alleen een nieuwe referentie naar het originele component maakt, en dus niet steeds een kopie, blijft de file-size van je PowerApp ook kleiner.


‘Rusable Components’ maken het mogelijk voor powerusers binnen je organisatie om complexe controls te maken die vervolgens door andere, minder technische gebruikers hergebruikt kunnen worden in hun eigen PowerApps. Om dit hergebruik te stimuleren en het beheer van componenten te vergemakkelijken (denk aan kwaliteit, ontdubbeling, versiebeheer, etc.) kun je als organisatie een componenten library inrichten waar je alle ‘Canvas Components’ in opslaat, inclusief een korte beschrijving en gebruikshandleiding. Ignite sessie THR1111 geeft een mooi voorbeeld van een corporate Flow templates library gebaseerd op SharePoint. Hetzelfde principe is perfect toepasbaar op een ‘Reusable Components’ bibliotheek.


‘Reusable Components’ functionaliteit is op dit moment nog in beta. Om de feature aan te zetten navigeer je binnen je PowerApp naar ‘App Settings’, tab ‘Advanced settings’. Je vindt de optie terug onder ‘Experimental Features’.


Reusable Components functionaliteit in de 'Advanced settings' tab
'Reusable Components' functionaliteit in de 'Advanced settings' tab

Voor meer videos over ‘Reusable Components’ zie https://aka.ms/components/videos

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Kommentare


bottom of page